Ofta förekommande frågor

Generell information

Hur beräknas växlingsavgiften?

I dashboard kan du se att valutaväxlingsavgiften inte är inkluderad. Vi debiterar valutaväxlingsavgiften före vi debiterar våra behandlingsavgifter.

Räkneexempel:

Ursprungliga beloppet: 470,35 USD. Korttyp: Mastercard Datum: 21.maj 2018 Mastercards valutakurs på denna dag för USD till EUR är: 0,851215 Beloppet som växlas från USD till EUR vid användning av Mastercard’s valutakurs: 400,37 EUR Det nya beloppet är: 397,97 EUR efter att vi har dragit av valutaväxlingsavgiften.

Hur bjuder jag in någon till Clearhaus Dashboard?

För att bjuda in någon till Clearhaus dashbord, ska du följa följande steg:

1. Gå till Clearhaus Dashboard
  2. Gå till “Settings” som du hittar i det övre högra hörnet
  3. I det nedre högra hörnet, hittar du “Invite” -funktionen. Här kan du ange e-postadressen till personen du önskar att skicka inbjudan till. De kommer att motta en inbjudan, där de ombes att skapa en användare. De kan logga in och se allt i din dashboard.

Hur fungerar en reservation?

När en webbshop gör en auktorisation, blir beloppet reserverat på kortinnehavarens konto. När beloppet dras från kortinnehavarens konto, blir reservationen borttagen - vanligtvis inom en dag men ibland kan det dröja en längre tid. Efter att auktorisationen har blivit godkänt och beloppet blivit reserverat, kan du som webbshopsägare avvisa transaktionen genom att göra en void.

Ibland blir en auktorisation avvisad med en felkod. Om detta sker ska du göra en ny auktorisation för att kuna göra en capture när du skickar varorna. När en auktorisation blir avvisad med en felkod blir reservationen inte borttagen med det samma. Om detta sker kan du skicka en bekräftelse till din kund där det framgår att du har mottagit betalningen och att reservationen ska bli borttagen. Kunden kan be sin egen bank att ta bort reservationen.

En reservation blir vanligtvis borttagen inom 1-2 dagar men ibland kan det ta upp 7 dagar. För vissa banker kan det ta upp till 30 dagar att ta bort en reservation.

Hur länge tar det att behandla en återbetalning?

Oftast behandlas en återbetalning inom 10 dagar, vilket betyder att det tar upp till 10 dagar från att du har begärt om en återbetalning till att pengarna betalas till kortinnehavaren. I sällsynta fall kan det ta upp till 30 dagar.

Hur ändrar jag mitt lösenord för mitt Clearhaus-konto?

Följ denna guide för att ändra ditt lösenord:

1. Gå till clearhaus.com
  2. Klicka på “Log in”
  3. Välj “dashboard” eller “my application”
  4. Klicka på “Forgot my password”
  5. Du får nu ett e-postmeddelane från Clearhaus med en länk för att återställa lösenordet.

Jag gjorde en återbetalning för flera dagar sedan, men min kund har inte fått pengarna än - varför?

När du gör en återbetalning kan du se statuskoden i dashboard. Om återbetalningen har statuskoden 20000 (approved), har Clearhaus betalat pengarna. Det kan ta upp till 10 dagar före kunden får pengarna in på sitt bankkonto.

Jag har inte ett företagskonto - kan jag göra ansökan med mitt privata bankkonto?

Vi accepterar privata bankkonton som det konto vi betalar dina pengar till. Dock kräver det att du skickar bevis på att du är företagets ägare och är ägare av det privata bankkontot. Detta kan till exempel vara en screenshot av bankkontot där ägarens namn framgår.

Kan högriskkunder tillföra subdomäner till sitt nuvarande avtal?

Det är möjligt för högriskkunder att tillföra ett subdomän till sitt nuvarande Clearhaus-konto, men den nya domänen måste sälja samma produkter som den primära domänen. Clearhaus risk och support team gör alltid en utvärdering av saken för att se om det är möjligt att tillföra ett subdomän till ett existerande högriskkonto. Du kan be om en utvärdering av ditt subdomän genom att skriva till support@clearhaus.com - vårt risk och support ser närmare på ditt kontrakt och om det är möjligt att tillföra ett subdomän till ditt nuvarande kontrakt.

Kan jag exportera data från dashboard till mitt räkenskapssystem?

Clearhaus erbjuder data via Storebuddy.dk. De hjälper dig med att automatisera din bokföringsprocess. Du får din bokföring automatiserad för en månatlig avgift. Läs mera här. Du kan också exportera information via vår API, inklusive all information som finns synlig i vår dashboard. Läs mer här.

Kan jag ändra min utbetalningsperiod?

Ja, det är möjligt att ändra din utbetalningsperiod, men Clearhaus risk och support team har rätt att avvisa din begäran. Det är oftast möjligt att ändra från dagliga till månatliga utbetalningar och från veckovisa till månatliga utbetlaningar.

För att ändra din utbetalningsperiod, vänligen skicka e-post till vårt support team: support@clearhaus.com.

Kan jag ändra min utbetalningsvaluta?

Clearhaus erbjuder flera utbetalningsvalutor, men vi kan inte ändra din utebetalningsvaluta i ditt nuvarande kontrakt. Om du önskar att ändra din utbetalningsvaluta från t.ex. EUR till GBP måste du skicka in en ny ansökan. Vi ger dig ett nytt konto, MID-nummer och API-nyckel så du kan splittra trafiken mellan EUR och GBP.

När får jag betalt?

Det beror på av vilken utbetalningsperiod du har valt i ditt inlösenavtal. Vanligtvis är betalningsperioden en vecka, så du får dina pengar varje torsdag.

Läs artikeln för mer information: När får jag betalt

När kan jag ta emot betalningar?

Du kan ta emot betalningar inom 1-3 dagar efter att du skickat din ansökan.

Om ditt företag klassificeras som högriskkund, har en speciell affärsmodell, kan det hända att vi behöver extra tid när vi går igenom din ansökan.

Vad betyder "Status code: 40420 - merchant blocked by cardholder"?

Detta betyder att kortinnehavaren har blockerat din webbshop från att dra pengar från sitt bankkonto när som helst - detta berör både återkommande transaktioner och vanliga betalningar.

Vad är ett inlösenavtal?

När du tecknar ett inlösenavtal får du ett konto hos ett inlösenföretag/ finansinstitut (Clearhaus) som påminner om ett vanligt bankkonto.

Var hittar jag era priser?

Du hittar våra priser här: https://www.clearhaus.com/se/pricing/

Varför måste jag teckna ett inlösenavtal?

För att acceptera online betalningar med kort från Visa and Mastercard, måste du teckna ett avtal med ett inlösenföretag.

Vilka gateways stöder ni?

Vi samarbetar med över 25 gateways.

• 8kilo
  • Betternow
  • BigWallet
  • Brand by Hand
  • cbox
  • Certitrade
  • Designheroes.net
  • DevCode
  • DevsSolutions
  • Elektron.fo
  • ePay
  • EPG - Easy Payment Gateway
  • Erhvervshjemmeside.dk
  • eShop+
  • FPG
  • Freepay
  • Gate2Payments
  • Invirk
  • iSignThis
  • MoneyMatrix
  • NextPay
  • OnPay
  • Paylike
  • Payrexx
  • PayWiser
  • PensoPay
  • PinPayments
  • QuickPay
  • Reepay
  • ScanPay
  • SegPay
  • Vendo
  • Webkonsulenter.dk
  • West Soft Development

Vilka korttyper accepterar ni?

Vi stöder alla korttyper, som stöds av Visa och Matercard. Dessa är:

• Visa
  • Visa Electron
  • Visa Debit
  • Visa Credit
  • Mastercard Debit
  • Mastercard Credit
  • Maestro

Vilka transaktionsvalutor accepterar ni?

Vi accepterar transaktioner i alla valutor som stöds av Visa och Mastercard.

Vilka utbetalningsvalutor erbjuder ni?

Du kan välja mellan följande valutor: SEK, DKK, NOK, EUR, USD eller GBP.

Läs denna artikel för mer information: Utbetalningar

Vilken information måste jag ange för att teckna ett inlösenavtal?

Du kan ansöka om ett inlösenavtal genom att fylla i vårt online ansökningsformulär. Här hittar all infomation som krävs för att teckna ett inlösenavtal.

Om ditt företag är registrerat utomlands, din verksamhet är av hög risk eller kräver en licens från myndighetrna, kan du läsa denna artikel för ytterligare mer information. Vilken information måste jag ange för att teckna ett inlösebavtal

Öppna ett handlarkonto

Kan jag teckna ett inlösenavtal i mitt hemland?

Vi erbjuder inlösentjänster i länder som är en del av EU28 eller EEA.

När behöver jag flera inlösenavtal?

Du behöver flera inlösenavtal om du:

• startar ett nyt företag (även om det säljer samma produkter/ tjänster eller något helt annat)
  • börjar sälja helt nya produkter eller tjänster
  • önskar att få dina utbetalningar i en annan valuta

För ytterligare information, vänligen skicka e-post support@clearhaus.com.

Läs mer om att teckna ett inlösenavtal.

Vilka krav ställer ni på min hemsida?

Läs artikeln för mer information: Vilka krav ställer ni på min hemsida?

Hantera ditt handlarkonto

Vad är de olika transaktionstyperna/statusarna?

I din gateways kontrollpanel kan du hantera dina transaktioner och välja status för varje transaktion. I Clearhaus Dashboard hittar du en beskrivning av varje transaktionstyp och status så du får en bättre förståelse av transaktionens aktuella betalningsstatus.

• Auktorisation: en auktorisation hänvisar till det första stadiet av en betalning. I detta stadie, bestämmer kortutfärdaren om transaktionen kan bli behandlad. Till exempel ser de om kortinnehavaren har tillräckligt med pengar på kontot, om kortet är giltigt, om kortet har anmälts som försvunnet eller stulet, och så vidare. Efter att denna process är färdig kan du behandla ordern. Vänligen bemärk att i detta stadie reserveras endast beloppet på kortinnehavarens bankkonto. För att pengarna ska bli överförda till ditt handlarkonto måste du göra en capture.

• Capture: när en auktorisation har gjorts och ordern har blivit behandlad (till exempel, du har skickat varorna) kan du dra pengarna från kortinnehavarens bankkonto. Denna process kallas för ‘capturing the money’ och du måste du fullgöra capturen i din gateways butiksmodul.

• Återbetalning (refund): ibland måste du betala pengarna tillbaka till kunden. Detta kan bero på att kunden har returnerat produkten eller så har det varit fel på varan. Om du vill betala tillbaka pengarna, antingen hela beloppet eller en del av det, måste du göra en återbetalning i din gateways butiksmodul.

• Void: annullering av auktoriserad transaktion. En void är motsatsen till en capture och det betyder att pengarna du har reserverat på kundens bankkonto inte längre är reserverade.

• Kredit: efter att du har genomfört en auktorisation och capture, har du möjligtvis t.ex. belöningar och lojalitetsbonusar som du måste betala till dina kunder. Du betalar dessa genom att debitera ditt inlösenkonto i din gateways webbshopsmodul.

Hur kan jag byta mitt bankkonto?

Du kan byta ditt bankkonto, som du får dina pengar utbetalt till, genom att skriva e-post till support@clearhaus.com som innehåller följande information:

• Företagets namn
  • Organisationsnummer
  • Kundnummer (MID)
  • Namn på banken, IBAN och SWIFT-kod (BIC) för både det nuvarande och nya bankkontot
  • Intyg som visar att du/företaget äger kontot.

Mitt företag har ny adress

Skicka e-post till support@clearhaus.com med följande information:

• Kundnummer (MID)
  • Organisationsnummer
  • Företagets namn
  • Nya adress

Var kan jag se min API-nyckel?

Du hittar din API-nyckel på Settings page i Dashboard.

Var kan jag se mitt kundnummer (MID)?

Du hittar ditt kundnummer (MID) på Settings page i Dashboard.

Kundnumret är 7 siffror långt. Exempel:2000001

Funktioner

Vad är 3-D Secure?

3-D Secure är ett extra säkerhetssteg som skyddar ditt företag mot bedrägerier.

Genom att använda 3-D Secure, flyttas ansvaret för chargebacks, orsakade av bedrägliga transaktioner, från ditt företag till kortinnehavaren/ kundens bank (utfärdande bank).

Vänligen notera: Betalningsgatewayn Reepay stöder inte 3-D Secure.

Måste jag betala för 3-D Secure?

Nej, som kund hos Clearhaus kan du använda 3-D Secure gratis.

När måste jag använda 3-D Secure?

Från och med september 2019, kräver PSD2 3-D Secure (eller likande) för alla transaktioner som överskrider 30 euro.

Vad betyder "3-D Secure attempt"?

Du har kanske sett att vissa av dina transaktioner i Dashboard är märkta med “3-D Secure attempt”. Detta betyder att du, som webbshop, har försökt att använda 3-D Secure för transaktionen, men kortutfärdaren stödjer inte 3-D Secure. Detta kan bero på att de inte har infört säkerhetsfunktionen 3-D Secure eller för att behandlingssservern är nere. Alla 3-D Secure försök är sparade och ansvaret för en bedräglig transaktion flyttas över till den utfärdande banken.

Vad är MobilePay?

MobilePay är en mobil-baserad betalningsapp.

Stöder ni MobilePay Online?

Ja, vi stöder online betalningar med MobilePay. Dock måste din gateway också stöda MobilePay. Följande gateways stöder MobilePay Online:

• QuickPay
  • EPay
  • PensoPay

Hur aktiverar jag MobilePay?

Med Clearhaus kan alla kunder ta emot betalningar med MobilePay. För att aktivera MobilePay i din webbshop måste du ha en gateway som stöder tjänsten. Din gateway tar hand om allt det praktiska och tekniska och aktiverar MobilePay i din webbshop. Kontakata din gateway för att få mer information.

Du kan registrera dig hos MobilePay här.

Vad är en deskriptor?

En deskriptor är den text som beskriver transaktionen på kortinnehavarens kontoutdrag. En deskriptor bör hjälpa kortinnehavaren att identifiera företaget/ webbshopen betalningen gjorts i.

Du kan välja din deskriptor när du ansöker om ett inlösenavtal. Oftast väljs förtagets domän/URL som deskriptor (t.ex. min-shop.com)

Hur kan jag ändra min deskriptor?

Skicka e-post till: support@clearhaus.com och skriv vad du vill ändra din deskriptor till.

Deskriptorn ska identifiera webbshopen som betalningen gjorts i.