Ofta förekommande frågor

Generell information

Hur hanterar jag felkoden 40416?

Denna felkod betyder att ytterligare/starkare autentisering krävs. Du kan prova att genomföra transaktionen igen med 3-D Secure (t.ex. “full 3-D Secure” istället för “Attempt 3-D Secure” eller SCA i en eller annan form).

Blir jag debiterad för mina rullande reserv?

Nej, du blir inte debiterad för dina rullande reserv.

Dagliga utbetalningar: Får jag mina utbetalningar från Clearhaus varje dag i veckan?

Nej, du kommer att få dina betalningar från Clearhaus endast på vardagar (mån-fre) om det inte är en bankhelgdag.

I vilka valutor kan överföringar till kort göras i?

Överföringar till kort (på engelska: credits) kan göras i alla valutor som stöds av Visa och Mastercard - se alla valutor här.

Exempel: Om du önskar göra en överföring till en kroatisk kortinnehavare, kan du skicka pengarna direkt från ditt handlarkonto till kortinnehavarens kort - även om ditt handlarkonto är i en annan valuta.

Jag ser olika symboler bredvid mina transaktioner i Dashboard - vad betyder dessa?

Symbolerna visar vilken betalningsmetod betalväxeln har använt. Olika betalningsmetoder är:

Symbol Betyder
Apple Pay betalningen gjordes med Apple Pay.
Google Pay betalningen gjordes med Google Pay.
Kort betalningen gjordes med ett kredit/debetkort.
Tokenization betalningen gjordes med en tokeniserad version av ett kort.
MobilePay Online betalningen gjordes med MobilePay Online.

Kan jag acceptera MOTO-transaktioner?

MOTO är en förkortning för “Mail or Telephone Order”, dvs. transaktioner som görs via telefon eller e-post - eller i allmänhet en transaktion som görs utanför en säker och krypterad miljö. Om du vill använda denna betalningsmetod måste den godkännas av Clearhaus i förväg. Godkännandet beror på en övergripande bedömning av din verksamhet, så det är viktigt att du kontaktar Clearhaus i god tid innan du behöver stödja denna lösning.

Kan jag byta gateway och fortsätta debitera mina kunder via Clearhaus?

Ja, det kan du. Din nuvarande gateway och nya gateway kan utbyta data med varandra och säkerställa att dina betalningar går smidigt, även när du byter från en betalväxel (PSP) till en annan.

Du bör informera både din nuvarande och nya betalväxel om detta och be dem kontakta varandra.

Kan jag delvis avvisa en auktorisation?

Nej, det är inte möjligt att delvis avvisa en auktorisation, men istället har du två möjligheter:

1. Du kan göra en capture på det fulla beloppet och återbetala det önskade beloppet till kunden.
  2. Du kan göra en capture på det auktoriserade beloppet och sedan låta det resterande beloppet utlöpa.

När tillkommer en valutaväxlingsavgift?

En valutaväxlingsavgift tillkommer när en auktorisation behandlas i en annan valuta än den du får dina utbetalningar i från Clearhaus.

Till exempel, kortinnehavaren köper ett par skor som kostar 1000 SEK, men vid check-out betalar kunden i EUR istället för SEK. Clearhaus växlar EUR till SEK och debiterar en valutaväxlingsavgift för transaktionen eftersom ditt konto hos Clearhaus är i SEK.

Vad betyder "Status code 40410"?

Status code 40410 (Declined by issuer or card scheme) betyder att transaktionen har blivit avvisad av kortinnehavarens bank eller kortorganisationen (Visa eller Mastercard). Oftast är det kortinnehavarens bank som har avvisat transaktionen eftersom kortorganisationerna sällan avvisar en transaktion. Tyvärr får Clearhaus inte en förklaring på varför kortinnehavarens bank har valt att avvisa transaktionen.

Vad betyder de olika "Flags" i my.clearhaus?

Nedan kan du se vad de olika “flags” i my.clearhaus betyder.

Flag Betyder
F Fraud (Bedrägeri)
S Settled (Denna transaktion har blivit utbetalad till dig)
R Recurring (Återkommande/abonnemangsbetalning)
3DS 3D Secure Full (3D Secure full)
3DSA Attempt for 3D (3-D Secure försök)

Vad är en retrieval request - och när debiteras jag?

En retreival request uppstår när banken eller kortinnehavaren ber webbshoppen om information om en specifik transaktion. Denna typ av begäran sker oftast när kortinnehavaren inte har kvittot kvar eller har svårt att känna igen transaktionen på sitt kontoutdrag. En avgift tillkommer när när kortinnehavaren gör en retreival request hos sin bank.

Beloppet för en chargeback har ändrats - varför?

Oftast beror det på valutakursen. Till exempel, kan beloppet för en chargeback ändra i samband med att valutakursen har ändrats mellan dagen då transaktionen gjordes och chargebacken.

Får jag ett meddelande när jag mottar en chargeback?

För att få dessa meddelanden ska du i my.clearhaus klickar du på de tre prickarna i det övre vänstra hörnet och sedan på “Notifications”. Här kan du välja vilka meddelanden nu vill motta och välja till vilken e-postadress du vill få dessa meddelanden till.

Hur beräknas växlingsavgiften?

I dashboard kan du se att valutaväxlingsavgiften inte är inkluderad. Vi debiterar valutaväxlingsavgiften före vi debiterar våra behandlingsavgifter.

Räkneexempel:

Ursprungliga beloppet: 470,35 USD. Korttyp: Mastercard Datum: 21.maj 2018 Mastercards valutakurs på denna dag för USD till EUR är: 0,851215 Beloppet som växlas från USD till EUR vid användning av Mastercard’s valutakurs: 400,37 EUR Det nya beloppet är: 397,97 EUR efter att vi har dragit av valutaväxlingsavgiften.

Hur bjuder jag in någon till my.clearhaus?

För att bjuda in någon till my.clearhaus, ska du följa följande steg:

1. Gå till my.clearhaus
  2. Klicka på de tre prickarna i det övre vänstra hörnet
  3. Klicka på “members”
  4. Klicka på “add member”. Här kan du ange e-postadressen till personen du önskar att skicka inbjudan till. De kommer att motta en inbjudan, där de ombes att skapa en användare. De kan logga in och se allt i my.clearhaus.

Hur fungerar en reservation?

När en webbshop gör en auktorisation, blir beloppet reserverat på kortinnehavarens konto. När beloppet dras från kortinnehavarens konto, blir reservationen borttagen - vanligtvis inom en dag men ibland kan det dröja en längre tid. Efter att auktorisationen har blivit godkänt och beloppet blivit reserverat, kan du som webbshopsägare avvisa transaktionen genom att göra en void.

Ibland blir en auktorisation avvisad med en felkod. Om detta sker ska du göra en ny auktorisation för att kuna göra en capture när du skickar varorna. När en auktorisation blir avvisad med en felkod blir reservationen inte borttagen med det samma. Om detta sker kan du skicka en bekräftelse till din kund där det framgår att du har mottagit betalningen och att reservationen ska bli borttagen. Kunden kan be sin egen bank att ta bort reservationen.

En reservation blir vanligtvis borttagen inom 1-2 dagar men ibland kan det ta upp 7 dagar. För vissa banker kan det ta upp till 30 dagar att ta bort en reservation.

Hur länge tar det att behandla en återbetalning?

Oftast behandlas en återbetalning inom 10 dagar, vilket betyder att det tar upp till 10 dagar från att du har begärt om en återbetalning till att pengarna betalas till kortinnehavaren. I sällsynta fall kan det ta upp till 30 dagar.

Hur ändrar jag mitt lösenord för mitt Clearhaus-konto?

Följ denna guide för att ändra ditt lösenord:

1. Gå till clearhaus.com
  2. Klicka på “Log in”
  3. Klicka på “Forgot my password”
  4. Du får nu ett e-postmeddelane från Clearhaus med en länk för att återställa lösenordet.

Jag gjorde en återbetalning för flera dagar sedan, men min kund har inte fått pengarna än - varför?

När du gör en återbetalning kan du se statuskoden i dashboard. Om återbetalningen har statuskoden 20000 (approved), har Clearhaus betalat pengarna. Det kan ta upp till 10 dagar före kunden får pengarna in på sitt bankkonto.

Jag har betalat mer än vanligt - varför?

Du kan alltid gå till dashboard för att se dina avgifter. Gå till “Settlements” och klicka på den period du är intresserad av för att få överblick över dina avgifter.

Om du fortfarande är osäker, vänligen skriv till oss: support@clearhaus.com. När vi debiterar en auktorisationsavgift, debiterar vi dem från dina månatliga utbetalningar. Detta kan vara orsaken till de högre avgifterna.

Jag har inte ett företagskonto - kan jag göra ansökan med mitt privata bankkonto?

Vi accepterar privata bankkonton som det konto vi betalar dina pengar till. Dock kräver det att du skickar bevis på att du är företagets ägare och är ägare av det privata bankkontot. Detta kan till exempel vara en screenshot av bankkontot där ägarens namn framgår.

Kan högriskkunder tillföra subdomäner till sitt nuvarande avtal?

Det är möjligt för högriskkunder att tillföra ett subdomän till sitt nuvarande Clearhaus-konto, men den nya domänen måste sälja samma produkter som den primära domänen. Clearhaus risk och support team gör alltid en utvärdering av saken för att se om det är möjligt att tillföra ett subdomän till ett existerande högriskkonto. Du kan be om en utvärdering av ditt subdomän genom att skriva till support@clearhaus.com - vårt risk och support ser närmare på ditt kontrakt och om det är möjligt att tillföra ett subdomän till ditt nuvarande kontrakt.

Kan jag exportera data från my.clearhaus.com till mitt räkenskapssystem?

Clearhaus erbjuder data via Storebuddy.dk. De hjälper dig med att automatisera din bokföringsprocess. Du får din bokföring automatiserad för en månatlig avgift. Läs mera här. Du kan också exportera information via vår API, inklusive all information som finns synlig i vår dashboard. Läs mer här.

Kan jag ändra min utbetalningsperiod?

Ja, det är möjligt att ändra din utbetalningsperiod, men Clearhaus risk och support team har rätt att avvisa din begäran. Det är oftast möjligt att ändra från dagliga till månatliga utbetalningar och från veckovisa till månatliga utbetlaningar.

För att ändra din utbetalningsperiod, vänligen skicka e-post till vårt support team: support@clearhaus.com.

Kan jag ändra min utbetalningsvaluta?

Clearhaus erbjuder flera utbetalningsvalutor, men vi kan inte ändra din utebetalningsvaluta i ditt nuvarande kontrakt. Om du önskar att ändra din utbetalningsvaluta från t.ex. EUR till GBP måste du skicka in en ny ansökan. Vi ger dig ett nytt konto, MID-nummer och API-nyckel så du kan splittra trafiken mellan EUR och GBP.

Vad betyder "Status code: 40400 - Backend Problem"?

När du mottar “status code 40400 Backend Problem” betyder det att den utfärdande banken (kortinnehavarens bank) inte har svarat på din begäran om att behandla transaktionen tillräckligt fort. Visa/Mastercard kräver att bankerna svarar på begäran inom en viss tidsperiod.

Ibland, reserverar banken pengarna på kundens kort, vilket är beklagligt. Detta har inget att göra med varken Clearhaus eller din gateway. Kortinnehavaren bör kontakta sin bank och be dem att ta bort reservationen.

Vad är en auktorisationsavgift och när ska jag betala det?

Clearhaus tar ut en auktorisationsavgift när du gör en auktorisation. Om du är osäker på hur mycket du måste betala i auktorisationsavgift, kontrollera ditt kontrakt.

Vad är en utbetalningsavgift och när betalar jag det?

När du mottar dina utbetalningar från Clearhaus debiterar vi möjligtvis en utbetalningsavgift.

Om du mottar dina utbetalningar i DKK, debiterar vi inte en avgift. Om du mottar dina utbetalningar i en annan valuta utbetalningsvalutor debiterar vi en liten avgift.

Till exempel, debiterar Clearhaus en avgift på 3 EUR per utbetalning i EUR och 5 GBP per utbetalning i GBP. Därför bör du ta detta i beaktande när du väljer din utbetalningsperiod. Vi erbjuder följande alternativ: Dagligen (endast i specialfall), veckovis eller månatligen. Läs mer om våra utbetalningsperioder här.

Du kan se om du blir debiterad en utbetalningsavgift i ditt kontraktt.

Vad är en återbetalningsavgift och när ska jag betala det?

När du gör en återbetalning, debiterar Clearhaus en avgift. Detta betyder att alltid när du gör en en återbetalning, debiterar Clearhaus av en återbetalningsavgift från din nästa utbetalning.

Här är ett exempel: En kund köper en produkt från dig för 10 euro. Kunden ångrar sitt köp och returnerar produkten. Du återbetalar 10 euro till kunden. När du gör en återbetalning debiteras 10 euro från ditt Clearhaus konto varefter det överförs till kortinnehavarens konto. Clearhaus debiterar en avgift på 0,25 euro för varje återbetalning.

Var hittar jag Visa och Mastercard logor som jag kan visa på min hemsida?

Clearhaus erbjuder flera logor som våra kunder kan ladda ner och använda och visa på sin hemsida. Du hittar till exempel Apple PAy, MobilePay, Visa och Mastercard logor. Du hittar dem här

Vilken tidszon används på my.clearhaus?

Clearhaus rapporterar i UTC tidszon.

Är det möjligt att få utbetalningar som täcker en hel månad?

Ja, det är möjligt. När du mottar månatliga utbetalningar från Clearhaus, täcker varje utbetalning en period från den första till månadens sista dag. Du mottar utbetalningen några dagar senare, beroende på ditt kontrakt.

Hur beräknas interchange avgifter?

Interchange avgifter är avgifter som (inlösenföretaget) betalar till den utfärdande banken. Interchange avgifterna fastställs av kortorganisationerna som t.ex. Visa och Mastercard. Utöver interchange avgifterna från kortorganisationerna betalar kunder som har ett Interchange+ eller IC+ kontrakt också andra avgifter i samband med behandlingen av en transaktionen.

Dessutom tillkommer en fast procentsats på t.ex. 0,5 %.

Hur länge kan jag göra en återbetalning?

Du kan göra en återbetalning upp till 179 dagar efter den senaste capturen.

Hur länge varar en auktorisation?

Captures kan göras upp till 179 dagar efter auktorisationen - om auktorisationen är 180 dagar gammal, är det för sent.

Om auktorisationen ska voides måste det göras inom 30 dagar efter att det har utfärdats. Därefter upphör möjligheten att göra det. Detta påverkar dock inte möjligheten att genomföra en capture upp till de 179 dagar som anges efter det att auktorisationen har utfärdats.

I er prislista har ni ett eget pris för högriskkunder. Hur mycket är denna avgift?

Den årliga avgiften är 1000 euro. Denna årliga betalningen kan inte delas upp i månatliga betalningar. Ytterligare avgifter kan förekomma. Vänligen kontakta vårt support-team för mer information.

Jag skrev in fel lösenord tio gånger på Clearhaus.com - vad ska jag göra?

När du skriver ditt lösenord fel tio gånger, blir ditt konto låst i en timmes tid från det sista försöket. Detta gäller även när du ädrar ditt lösenord.

Kan jag göra en delvis capture eller auktorisation?

Ja, detta kallas för “slip payment” på engelska och Clearhaus stöder detta. Din gateway måste också stöda denna funktion - kontakta dem för mer information.

Kan jag vara säker på att jag får mina pengar när jag gör en capture inom 179 dagar?

Din capture blir behandlad som vanligt och du kommer att få dina pengar - även om kundens kort har utlöpt, försvunnit eller blivit stulet. Om kunden byter bank mellan en auktorisation och en capture kommer du inte att få dina pengar, men det är väldigt sällsynt. Kundens bank måste handla i god tro och försöka samla pengarna från kunden innan de gör en chargeback.

SEN CAPTURE: Om din capture görs senare än 7 dagar efter godkännandet kommer en avgift för sen capture, kallad “Late capture”, att tas ut. Denna avgift anges i ditt avtal.

OBS: Ju flera dagar det går mellan en auktorisation och en capture, desto större är risken för att du mottar en chargeback med orsakskod ‘late capture’. Om capturen är gjord inom 7 dagar kan du inte få en sådan chargeback.

Måste jag betala moms på era avgifter?

Nej. Vi är ett finansiellt institut, vilket innebär att våra avgifter inte är momspliktiga.

När får jag mina utbetalningar?

Det beror på vilken utbetalningsperiod du har valt i ditt inlösenavtal. Utbetalningar sker vanligtvis veckovis, så du får dina pengar från Clearhaus varje torsdag.

Läs artikeln för mer information: När får jag mina utbetalningar?

När kan jag börja acceptera betalningar i min webbshop?

Du kan ta emot betalningar inom 1-3 dagar efter att du har skickat in din ansökan.

Om ditt företag klassificeras som hög risk eller har en speciell affärsmodell så kan det hända att vi behöver extra tid när vi går igenom din ansökan.

Vad betyder "Status code: 40420 - merchant blocked by cardholder"?

Detta betyder att kortinnehavaren har blockerat din webbshop från att dra pengar från sitt bankkonto när som helst - detta berör både återkommande transaktioner och vanliga betalningar.

Vad är ett inlösenavtal?

När du tecknar ett inlösenavtal får du ett konto hos ett inlösenföretag/ finansinstitut (Clearhaus) som påminner om ett vanligt bankkonto.

Vad är skillnaden mellan ett inlösenföretag och en gateway?

En gateway/PSP förser din webbshop med ett betalningsfönster och skickar kortinformationen vidare till inlösenföretaget. Inlösenföretaget behandlar informationen och ser till att du får dina betalningar. Inlsöenföretaget samlar pengarna från kortinnehavarens konto och bevarar pengarna tills pengarna blir utbetalda till ditt konto.

En gateway får inte bevara pengarna. De är ansvariga för de tekniska funktionerna och betalningsmetoderna som t.ex. 3-D Secure och Apple Pay.

Var hittar jag era priser?

Du hittar våra priser här: https://www.clearhaus.com/se/pricing/

Varför klassificeras jag som högriskkund?

Kortorganisationerna klassificerar vissa typer av företag som högriskkunder, då de oftast är mer utsatta för bedrägliga transaktioner än andra företag. Både kortorganisationerna och Clearhaus har ett separata regler för denna typ av företag. För mer information vänligen kontakta oss på support@clearhaus.com.

Varför måste jag teckna ett inlösenavtal?

För att acceptera online betalningar med kort från Visa and Mastercard, måste du teckna ett avtal med ett inlösenföretag.

Vilka korttyper accepterar ni?

Vi stöder alla korttyper, som stöds av Visa och Matercard. Dessa är:

• Visa
  • Visa Electron
  • Visa Debit
  • Visa Credit
  • Mastercard Debit
  • Mastercard Credit
  • Maestro

Vilka transaktionsvalutor accepterar ni?

Vi accepterar transaktioner i alla valutor som stöds av Visa och Mastercard.

Vilka utbetalningsvalutor erbjuder ni?

Du kan välja mellan följande valutor: DKK, SEK, NOK, EUR, USD, GBP, CHF, CZK, RON, HUF eller PLN.

Läs denna artikel för mer information: Utbetalningar

Vilken information måste jag ange för att teckna ett inlösenavtal?

Du kan ansöka om ett inlösenavtal genom att fylla i vårt online ansökningsformulär. Här hittar all infomation som krävs för att teckna ett inlösenavtal.

Om ditt företag är registrerat utomlands, din verksamhet är av hög risk eller kräver en licens från myndighetrna, kan du läsa denna artikel för ytterligare mer information. Vilken information måste jag ange för att teckna ett inlösebavtal

Är det möjligt att återbetala en del av beloppet?

Ja. Du kan när som helst (så länge det inte gått mer än 179 dagar) återbetala ett belopp som det redan har gjorts en capture på. Återbetalningar frigör inte ett belopp som kan capturas igen senare. Din gateway ska också stöda delvisa återbetalningar.

Är pengarna reserverade på kortinnehavarens bankkonto i 179 dagar?

Nej. Beroende på korttypen, är beloppet reserverat i 7-30 dagar.

Hur fungerar återbetalning?

Det finns flera olika system en återbetalning kan bli behandlad genom (gateway, butiksmodul osv.) och behandlingstiden varierar mellan systemen. Vissa begär en återbetalning direkt, medan andra varje timme eller dagligen.

Innan pengarna kommer på kortinnehavarens bankkonto, går pengarna igenom flera olika steg. Dessa steg varierar beroende på vilket system som används för att behandla återbetalningen, men vid de flesta tillfällen är processen följande:

*Observera att det är upp till kortinnehavarens bank när de sätter in pengarna på kortinnehavarens bankkonto.

En återbetalning tar vanligtvis 2-5 dagar, men kan ta upp till 10 dagar.

Tyvärr kan du inte göra något för att påskynda processen.

Men om du går in på Clearhaus dashboard och klickar på återbetalningen som du har gjort, kan du se under ‘’details’’ ett ARN-nummer (detta visas dagen efter återbetalningen). Detta nummer är ett spårningsnummer som du kan ge till din kund. Med detta nummer kan kundens bank spåra pengarna.

Öppna ett handlarkonto

Hur signerar jag mitt kontrakt när den skapade e-postadressen inte är densamma som undertecknarens e-postadress?

För att signeraren ska kunna signera kontraktet måste de klicka på länken i e-postmeddelandet som ber dem att signera kontraktet. Länken tar signeraren till “create a user”, där signeraren måste ange sin e-postadress och välja ett lösenord. En användare blir skapad och signeraren kan nu se kontraktet och signera det.

Jag fyller i ansökan för en annan - vem får åtkomst till my.clearhaus?

Flera personer kan fylla i ansökan men endast signeraren får tillgång till my.clearhaus. Om du väljer någon annan som signerare ser du endast fältet som heter “signatory”. När din ansökan har blivit godkänd, kan du ge flera personer åtkomst till my.clearhaus.

Varför kan jag inte ladda upp flera filer till min ansökan?

Vårt ansökningssystem accepterar endast vissa filformat (t.ex.jpeg, PDF, eller png. Om du laddar upp en fil i ett annat format står det “File couldn’t be uploaded”. Vänligen ändra filformatet till ett format vårt system accepterar eller försök att komprimera filen. Du bör också kontrollera att du har angett all nödvändig information före du laddar upp dina filer. Till exempel om information saknas under “Owner” är det inte möjligt att ladda upp filer.

Jag öppnar en extra hemsida, kan jag använda mitt nuvarande avtal?

Om du säljer samma produkter i din nya webbshop och du önskar att få dina utbetalningar i samma valuta så kan du använda ditt nuvarande avtal. Du behöver endast skicka oss ett e-postmeddelande med din nya domännamn. Kom ihåg att inkludera ditt kundnummer (MID) och företagets namn.

Om din nya webbshop säljer andra produkter än din nuvarande webbshop eller om du önskar att få dina betalningar från din nya webbshop i en annan valuta behöver du ett nytt avtal med oss.

Kan jag teckna ett inlösenavtal i mitt hemland?

Vi erbjuder inlösentjänster i länder som är en del av EU27 eller EEA.

För närvarande ingår: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

När behöver jag flera inlösenavtal?

Du behöver flera inlösenavtal om du:

• startar ett nyt företag (även om det säljer samma produkter/ tjänster eller något helt annat)
  • börjar sälja helt nya produkter eller tjänster
  • önskar att få dina utbetalningar i en annan valuta

För ytterligare information, vänligen skicka e-post support@clearhaus.com.

Läs mer om att teckna ett inlösenavtal.

Vilka krav ställer ni på min hemsida?

Läs artikeln för mer information: Vilka krav ställer ni på min hemsida?

Hantera ditt inlösenavtal

Hur kan jag söka efter Apple Pay-transaktioner?

Du kan söka efter olika betalningsmetoder i my.clearhaus, som t.ex. Apple Pay-transaktioner genom att göra följande: ‘method:applepay’ Läs mer om vad du kan söka efter i my.clearhaus här.

Hur kan jag söka efter MobilePay-transaktioner?

Du kan söka efter olika betalningsmetoder i my.clearhaus, som t.ex. MobilePay-transaktioner genom att göra följande: ‘method:mobilepayonline’. Läs mer om vad du kan söka efter i my.clearhaus här.

Vad är de olika transaktionstyperna/statusarna?

I din gateways kontrollpanel kan du hantera dina transaktioner och välja status för varje transaktion. I Clearhaus Dashboard hittar du en beskrivning av varje transaktionstyp och status så du får en bättre förståelse av transaktionens aktuella betalningsstatus.

• Auktorisation: en auktorisation hänvisar till det första stadiet av en betalning. I detta stadie, bestämmer kortutfärdaren om transaktionen kan bli behandlad. Till exempel ser de om kortinnehavaren har tillräckligt med pengar på kontot, om kortet är giltigt, om kortet har anmälts som försvunnet eller stulet, och så vidare. Efter att denna process är färdig kan du behandla ordern. Vänligen bemärk att i detta stadie reserveras endast beloppet på kortinnehavarens bankkonto. För att pengarna ska bli överförda till ditt handlarkonto måste du göra en capture.

• Capture: när en auktorisation har gjorts och ordern har blivit behandlad (till exempel, du har skickat varorna) kan du dra pengarna från kortinnehavarens bankkonto. Denna process kallas för ‘capturing the money’ och du måste du fullgöra capturen i din gateways butiksmodul.

• Återbetalning (refund): ibland måste du betala pengarna tillbaka till kunden. Detta kan bero på att kunden har returnerat produkten eller så har det varit fel på varan. Om du vill betala tillbaka pengarna, antingen hela beloppet eller en del av det, måste du göra en återbetalning i din gateways butiksmodul.

• Void: annullering av auktoriserad transaktion. En void är motsatsen till en capture och det betyder att pengarna du har reserverat på kundens bankkonto inte längre är reserverade.

• Kredit: efter att du har genomfört en auktorisation och capture, har du möjligtvis t.ex. belöningar och lojalitetsbonusar som du måste betala till dina kunder. Du betalar dessa genom att debitera ditt inlösenkonto i din gateways webbshopsmodul.

Hur ändrar jag mitt organisationsnummer?

Om ägarna behålls samma, måste det nuvarande kontraktet uppdateras med det nya registreringsnumret, företagets namn samt företagsform. Vänligen kontakta oss på support@clearhaus.com. Vi uppdaterar all information för dig.

Bemärk: Detta gäller endast om verksamhets verksamhet fortsätter som tidigare.

Om företaget har fått nya ägare, måste de skicka in en ny ansökan. Ett inlösenavtal kan inte överlämnas till en tredje part.

Jag kan inte se min API-nyckel - varför?

Kanske du inte har rätt att se API-nyckeln. Du bör be personen som skapade kontot att bjuda in dig till my.clearhaus. Du hittar en guide för hur du bjuder in någon till my.clearhaus här

Kan jag få data från mitt konto i en API?

Ja, vi erbjuder våra kunder en API. Du hittar mer information här. Härkan du läsa om hur du kommer igång med att använda vår API. API:n innehåller olika typer av data, bland annat om utbetalningar, transaktioner och tvister. Läs mer om vår API här och här

Kan jag se mitt kontrakt i ett annat språk?

Ja, vi du kan se ditt kontrakt i 4 olika språk:

• Danska
  • Norska
  • Svenska
  • Engelska

För att se ditt kontrakt, gå till www.clearhaus.com, klicka på “Log in” och sedan på “My Application”. I övre högra hörnet kan du se en flagga. Klicka på flaggan för att ändra språket på den sida du är på.

Kan jag välja att få mina utbetalningar en annan dag?

Tyvärr är det inte möjligt. Vi erbjuder följande utbetalningsperioder: dagligen, veckovis och månatligen men vi kan inte ändra dagen vi betalar ut pengarna till dig. Till exempel om du får veckovisa utbetalningar kan vi inte betala dig på tisdagar istället för torsdagar.

Min bokförare frågar efter transaktionsnummer för en specifik period - var hittar jag dessa nummer?

Du hittar data i my.clearhaus. Gå till “settlements” och välj vilken period du vill se närmare på. Du kan sedan exportera data från my.clerhaus.

Var kan jag se mitt Clearhaus kontrakt?

För att se ditt kontrakt med Clearhaus, följ dessa steg:

1. Gå till clearhaus.com
  2. Klicka på “Log in”
  3. Välj “My applications”
  4. Klicka på din ansökan - du kan nu se ditt kontrakt.

Hur får jag data från my.clearhaus, så min bokförare kan göra mitt bokslut?

Clearhaus skickar inte försäljningssiffror till dig. Du kan själv hämta data från my.clearhaus. Du kan göra det manuellet genom att ladda ner Excel- eller CVS-filer, eller genom att använd vår API (läs mer här).

Hur gör jag en återbetalning?

Du kan inte göra detta genom Clearhaus eller dashboard. Du ska göra återbetalning i din butiksmodul eller hos din gateway.

Hur kan jag ändra mitt bankkonto?

Du kan byta ditt bankkonto, som du får dina pengar utbetalt till, genom att skriva e-post till support@clearhaus.com som innehåller följande information:

1. Ditt företagsnamn, registreringsnummer/VAT-nummer och ditt kontonummer hos Clearhaus (ditt handels-ID).
  2. Varför du byter bankkonto: Har företaget flyttat, fått nya ägare, bytt bank eller finns det någon annan anledning till bytet?
  3. Den nya IBAN- och SWIFT-koden.
  4. En skärmdump som visar det nya IBAN-numret och företagsnamnet i samma ram.

Hur säger jag upp mitt kontrakt med Clearhaus?

Det är tråkigt att höra att du väljer att lämna oss.

För att säga upp ditt konto ska du skicka e-post till oss med ditt kundnummer (MID) och företagets namn eller organisationsnummer. Du kan inte säga upp kontraktet via telefon, eftersom det är viktigt att vi får all information i skriftlig form.

Jag får inte mina pengar - var är felet?

När du mottar en order i din webbshop, reserveras pengarna automatiskt på kundens kort. För att dra pengarna från kundens kort måste du göra en capture i din butiksmodul eller gateway. Du kan inte göra detta innan du har skickat varan.

OBS: Du får din utbetalning varje vecka (om inte annat överenskommits). Oftast får du pengarna på torsdag, ibland på fredag. På grund av helgdagar kan det dröja lite längre än vanligt.

Mitt företag har ny adress. Hur ändrar jag min adress i mitt avtal?

Clearhaus måste meddelas om ändrade uppgifter. Skicka e-post till oss, så vi fixar resten. Kom ihåg att ange följande information:

• Kundnummer (MID)
  • Organisationsnummer
  • Företagets namn
  • Nya adress

Var hittar jag mina fakturor från Clearhaus?

Clearhaus skickar inte fakturor. Vi skickar heller inte kontoutdrag, men du får en full överblick över dina avgifter, transaktioner och kostnader på my.clearhaus.

1. Gå til my.clearhaus
  2. Gå til Settlements
  3. Klik på “filtre“
  4. Klicka på den önskade utbetalningsperioden i tabellen
  5. Klicka på “export“ och välj filformat (Excel, CSV eller PDF)
  6. Klicka på “download”
  7. Du får en överblick över alla avgifter inom den valda perioden

Om du istället vill se avgifter för varje transaktion inom den valda perioden, måste du exportera datan från tabellen längre ner på sidan.

Var kan jag se min API-nyckel?

Du kan hitta din API-nyckel genom att klicka på de tre prickarna i det övre vänstra hörnet och sedan klicka på “API Keys”.

Var kan jag se mitt kundnummer (MID)?

Du hittar ditt kundnummer (MID) i det övre vänstra hörnet på my.clearhaus.

Kundnumret är 7 siffror långt. Exempel:2000001

Varför blir mina betalningar/transaktioner avvisade?

En transaktion kan bli avvisad på grund av flera olika orsaker.

Gå till my.clearhaus och sök efter den avvisade transaktionen. Du hittar alla transaktioner genom att klicka på ikonen i det översta högra hörnet. Om du inte kan hitta den avvisade transaktionen i my.clearhaus, har felet skett hos din gateway. I dessa fall rekommenderar vi att du kontaktar din gateway.

I my.clearhaus kan du se statuskoden (i “Status”-kolumnen) för den avvisade transaktion. För avvisade transaktioner är koden röd. Om du håller muspekaren över den, kan du se orsakskoden. Denna kod berättar varför transaktionen har blivit avvisad.

Här är en komplett lista över orsakskoderna:

Kod orsak
20000 Approved (transaktionen är godkänd)
40000 General input error (kortdata är föråldrade eller för gamla. Du bör be kortinnehavaren att skapa en ny serie)
40110 Invalid card number (ogiltigt kortnummer)
40111 Unsupported card scheme (vi stöder endast Visa, Mastercard och Maestro)
40120 Invalid CSC (ogiltigt CSC)
40130 Invalid expiry date (ogiltigt utgångsdatum)
40135 Card expired (kortet har gått ut)
40140 Invalid currency (lista över valutor vi stöder)
40150 Invalid text on statement (Clearhaus har inte godkänt descriptorn som använts för transaktionen)
40190 Invalid transaction (t.ex. du kan inte acceptera kreditöverföringar)
40200 Clearhaus rule violation (vi har specifika regler för transaktioner i din webbshop, kontakta oss för mer information om vilka regler som gäller för ditt avtal)
40300 3-D Secure problem (beror på kortutfärdaren)
40310 3-D Secure authentication failure (3-D Secure autentiseringsproblem)
40400 Backend problem (den utfärdande banken svarar inte och kan därför inte godkänna transaktionen)
40410 Declined by issuer or card scheme (kan bero på flera olika orsaker, kortinnehavaren bör kontakta sin bank)
40411 Card restricted (kundens bank kan sätta olika begränsningar t.ex. kortet kan inte användas utomlands)
40412 Card lost or stolen (kortet har försvunnit eller blivit stulet)
40413 Insufficient funds (det finns inte tillräckligt med pengar på kundens konto)
40414 Suspected fraud (misstänkt bedrägeri)
40415 Amount limit exceeded (t.ex. kunden har nått beloppsgränsen)
40416 Additional authentication required (kortinnehavarens bank begär ytterligare autentisering. Kortinnehavaren kan kontakta sin bank för att få information om detta)
40420 Merchant blocked by cardholder (kortinnehavaren har spärrat din webbutik från att dra av pengar på sitt kort)
50000 Clearhaus error (problem i systemet, kontakta oss för mer information)

Varför kan jag inte göra en capture på mina betalningar?

De flesta Clearhaus kontrakten har en capture limit. Denna capture limit kan t.ex. vara 6500 € över 30 dagar. Detta betyder inte att dina kunder inte kan betala dig när din omsättningen överskriver 6500 € under 30 dagar. Det betyder att du inte kan caturea pengarna före Clearhaus har ökat din omsättningsgräns eller du hamnar under 6500 € inom 30 dagar. Detta på grund av säkerhetsskäl för att vi ska kunna minska antalet bedrägliga transaktioner - både för dig som webbshopsägare och för oss som ditt inlösenföretag.

Vi övervakar kontinuerligt ditt intäktstak, men om du når det är det viktigt att du kontaktar Clearhaus. Observera att captures som sker senare än 7 dagar efter att auktoriseringen gjordes kommer att beläggas med en avgift för sena captures, oavsett orsaken till den sena caputen.

Funktioner

Vad är 3-D Secure?

3-D Secure är ett extra säkerhetssteg som skyddar ditt företag mot bedrägerier.

Genom att använda 3-D Secure, flyttas ansvaret för chargebacks, orsakade av bedrägliga transaktioner, från ditt företag till kortinnehavaren/ kundens bank (utfärdande bank).

Läs mer här.

När måste jag använda 3-D Secure?

Från och med september 2019, kräver PSD2 3-D Secure (eller likande) för alla transaktioner som överskrider 30 euro.

Vad betyder "3-D Secure attempt"?

Du har kanske lagt märke till att vissa av dina transaktioner i Dashboard är märkta som “3-D Secure attempt”. Detta betyder att du, som webbshop, har försökt att använda 3-D Secure på en transaktion, men kortutfärdaren stöder inte 3-D Secure. Detta kan bero på att de inte har infört säkerhetsfunktionen 3-D Secure eller för att behandlingsservern är nere. Alla 3-D Secure försök registreras och ansvaret för en bedräglig transaktion flyttas till den utfärdande banken.

Vad är Apple Pay?

Apple Pay är Apples digitala plånbok. Apple Pay finns tillgänglig på alla nyare iPhones, iPads, Apple Watches och Macs. När du registrerar ditt kort i wallet appen kan du betala genom att använda ditt fingeravtryck eller Face ID. Du kan betala med Apple Pay i webbshoppar, appar och kontaktlösa betalningar i fysiska butiker.

Läs mer om Apple Pay.

Stöder ni Apple Pay?

Ja, vi stöder Apple Pay betalningar. Din gateway måste dock också stöda Apple Pay.

QuickPay, PensoPay, och Paylike stöder Apple Pay.

Hur får jag Apple Pay i min webbshop?

Clearhaus erbjuder automatiskt sina kunder Apple Pay. För att få Apple Pay i din webbshop behöver du en gateway som också stöder funktionen. t.ex. QuickPay. Det är din gateway som ser till att du får Apple Pay i din webbshop. Kontakta din gateway för mer information.

Vad kostar Apple Pay-transaktioner?

Apple Pay är kopplat till ett bank- eller kreditkort. När en kund betalar med Apple Pay i din webbshop, debiterar Clearhaus 1,45%, vilket är standardavgiften för inhemska kortbetalningar.

Till exempel, om en kund betalar med ett kort som är utfärdat i samma land som ditt företag är registrerat i, debiterar vi 1,45% för transaktionen. Det tillkommer ingen extra avgift när en kund betalar med Apple Pay.

OBS: Din gateway kan debitera en extra avgift för Apple Pay-transaktioner, men detta har inget att göra med Clearhaus.

Vad är MobilePay?

MobilePay är en mobil-baserad betalningsapp.

Läs mer om MobilePay här.

Stöder ni MobilePay Online?

Ja, vi stöder online betalningar med MobilePay. Dock måste din gateway också stöda MobilePay. Följande gateways stöder MobilePay Online:

• QuickPay
  • PensoPay
  • ScanPay
  • OnPay

Hur aktiverar jag MobilePay?

Med Clearhaus kan alla kunder ta emot betalningar med MobilePay. För att aktivera MobilePay i din webbshop måste du ha en gateway som stöder tjänsten. Din gateway tar hand om allt det praktiska och tekniska och aktiverar MobilePay i din webbshop. Kontakata din gateway för att få mer information.

Vad är en descriptor?

En descriptor är den text som beskriver transaktionen på kortinnehavarens kontoutdrag. En descriptor bör hjälpa kortinnehavaren att identifiera företaget/webbshopen betalningen gjorts i.

Du kan välja en descriptor när du tecknar ett inlösenavtal hos Clearhaus. Oftast väljs förtagets domän/URL som descriptor (t.ex. min-shop.com).

Hur kan jag ändra min descriptor?

Skicka e-post till: support@clearhaus.com och skriv vad du vill ändra din descriptor till.

Descriptorn ska identifiera webbshopen som betalningen gjorts i.

Vad kostar MobilePay-transaktioner?

MobilePay är kopplat till ett bank- eller kreditkort. När en kund betalar med MobilePay i din webbshop, debiterar Clearhaus 1,45%, vilket är standardavgiften för inhemska kortbetalningar.

Till exempel, om en kund betalar med ett kort som är utfärdat i samma land som ditt företag är registrerat i, debiterar vi 1,45% för transaktionen. Det tillkommer ingen extra avgift när en kund betalar med MobilePay.

OBS: Din gateway kan debitera en extra avgift för MobilePay-transaktioner, men detta har inget att göra med Clearhaus.